Designed by Mact Media Group
Κουρούνης

Ιωάννης Κουρούνης: Κρίσιμη η δημιουργία υποδομών για το yachting

Συνέντευξη στην Δώρα Χρήστου και στην ηλεκτρονική εφημερίδα “itn Ελληνικός Τουρισμός” που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 24 Μαρτίου , έδωσε ο Ιωάννης Κουρούνης – Ιδρυτής και CEO της Istion Yachting, μιλώντας τόσο για Την θετική προοπτική, αλλά και τα προβλήματα που επιζητούν επειγόντως λύσεις στο yachting . Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Κουρούνη είναι χαρά μας που σας φιλοξενούμε στην «itn Ελληνικός Τουρισμός».

Σας ευχαριστώ πολύ, χαρά μου!

Η εξέλιξη του Yachting σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια είναι θεαματική, θεωρείτε πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που προσφέρονται; 

Πράγματι, η ανάπτυξη του Yachting τα τελευταία έτη έχει σημειώσει άλματα, με το 2021 να ανακηρύσσεται σε χρονιά–ορόσημο ιστορικά για το Yachting. Η απογείωση των επιδόσεων του κλάδου τόσο στις πωλήσεις σκαφών όσο και στις ναυλώσεις, σκιαγραφεί λαμπρές  προοπτικές για το μέλλον του κλάδου παγκοσμίως.

Οι προοπτικές αυτές εγείρουν προκλήσεις και αναδεικνύουν καίρια ζητήματα σχετικά με την αξιοποίηση ευκαιριών στην Ελλάδα. Η έλλειψη οργανωμένων μαρίνων και καταφυγίων τουριστικών σκαφών σε νησιωτικούς αλλά και ηπειρωτικούς προορισμούς σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό θέσεων στις υπάρχουσες, αποτελεί ίσως το πλέον δομικό και κρίσιμο ζήτημα, καθώς η έλλειψη αυτή είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, πέρα από ποσοτική, και ποιοτική στις παρεχόμενες υποδομές καθιστώντας τες υποδεέστερες ανταγωνιστικών χωρών.

Επιπροσθέτως, η έλλειψη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την επαγγελματική κατάρτιση πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, αλλά και η έλλειψη ικανού αριθμού πληρωμάτων για την κάλυψη της ζήτησης, αποτελούν σημεία με δυνατότητες αξιοποίησης για την Ελλάδα προς την εξασφάλιση και ενίσχυση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Τέλος, η κατάλληλη επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, η αναθεώρηση των ζητημάτων cabotage, η επέκταση της πρωτόγνωρης ψηφιακής επανάστασης που συντελέστηκε με αφορμή την πανδημία στην χώρα, αποτελούν σημεία σταθμούς, που, με την ενεργή σύμπραξη και στήριξη του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να καθιερώσουν την Ελλάδα ως τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για το Yachting.

Κουρούνης

Η πρόεδρος του ΕΟΤ σε πρόσφατη δήλωση της ανέφερε πως το yachting αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο εθνικού πλούτου. Ως επαγγελματίας του κλάδου με μακρόχρονη δράση θεωρείτε πως το ελληνικό κράτος προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στις επιχειρήσεις του κλάδου;

Πατροπαράδοτα θα τολμούσα να πω, η Ελλάδα διατηρεί κορυφαία θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τους μεγαλύτερους σε πλήθος σκαφών στόλους και σε αριθμό ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Η διαρκώς αυξανόμενη δραστηριότητα της χώρας στον κλάδο, επιβεβαιώνει την πλουτοπαραγωγική του ισχύ και τονίζει την νευραλγική θέση του στην οικονομική σκηνή της χώρας. Η επίτευξη των επιχειρηματικών οραμάτων των επαγγελματιών του κλάδου συναρτάται εν πολλοίς από την επίτευξη ενός υγειούς, ανταγωνιστικού και σταθερού επιχειρηματικού πεδίου.

Η επίλυση των προβλημάτων που συναντώνται με τους φορείς και τις εποπτεύουσες αρχές και αφορούν θέματα θεσμικά, νομικά, επιχειρησιακά, φορολογικά, ασφαλιστικά, αστυνόμευσης, υποδομών, γραφειοκρατίας κ.α., κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη νέων στόχων και την περαιτέρω ανάπτυξη. Καθώς προανέφερα, ακριβώς όπως τα άλματα που πραγματοποιήθηκαν στα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, έτσι και στον τουριστικό κλάδο υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε την επανάσταση.

Η Ελλάδα δύναται να αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό μέσω ενός σύγχρονου πλαισίου διοίκησης και επενδύσεων από επιχειρηματίες που πιστεύουν και εργάζονται προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός υγειούς, σύγχρονου, καινοτόμου και ανταγωνιστικού πεδίου, σε ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον, με ανάδειξη της ιστορίας και της κληρονομιάς μας, με σεβασμό στους ανθρώπους και στους φιλοξενούμενους και με υψηλή στόχευση όσον αφορά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η σύμπραξη και συνεργασία των επαγγελματικών του κλάδου με το ελληνικό κράτος, μέσω μιας Εθνικής Επιτροπής Yachting που έχουμε κατ’ επανάληψη προτείνει, κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το ΤΑΙΔΕΠ έχει προχωρήσει σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων πολλών Ελληνικών μαρίνων με την προοπτική ενίσχυσης των mega yachts. Κρίνετε αποτελεσματική μια τέτοια κίνηση;      

Η έλλειψη λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, καθώς και ενός ευέλικτου και σύγχρονου  νομικού-φορολογικού πλαισίου αποτελούν σαφή τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου του Yachting στην Ελλάδα και την αξιοποίηση των ευκαιριών σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. Η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει και να αξιοποιήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης του στόλου της στην κατηγορία των superyachts & megayachts,  καθώς η «περιοχή» αυτή αποτελεί ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος.

Η παγκόσμια αυξητική τάση στην αγορά των superyachts & megayachts, τόσο στην απόκτηση όσο και στην ναύλωση αυτών, εντείνει την ανάγκη ενίσχυσης του niche αυτού στο ελληνικό yachting, ώστε να αξιοποιηθεί η νέα αυτή δυναμική που διαμορφώνεται, με την προσέλκυση νέων τέτοιου είδους επενδύσεων στην Ελλάδα, τόσο σε υποδομές όσο και σε στόλο, αλλά και την αναθεώρηση του νομικού και θεσμικού πλαισίου, προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας σε αυτό το τμήμα της αγοράς σε σχέση με τις γείτονες χώρες Γαλλία, Ιταλία και Κροατία.

Κουρούνης

To yachting είναι ένας κλάδος που προσφέρει θέσεις εργασίας και προοπτικές εξέλιξης αυτήν την στιγμή;

Ο ολοένα και αυξανόμενος ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου και η ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη δημοφιλών προορισμών σαφώς δημιουργούν ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας στο ίδιο το Yachting αλλά και στους συναφείς, υποστηρικτικούς κλάδους, επί παραδείγματι, θέσεις για πληρώματα, προμηθευτές πρώτων υλών, chefs, οικονομολόγους, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς και λοιπές ειδικότητες.

Η προώθηση προς ρύθμιση των θεμάτων και των προκλήσεων ανάπτυξης του yachting που προανέφερα, θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων projects και υποδομών, όπως η ανάπτυξη νέων μαρινών, και υπηρεσιών, η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ιδρυμάτων για πληρώματα, θα προσφέρει ευκαιρίες καριέρας και θέσεις εργασίας και η σταδιακή αύξηση της ποιότητας και ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και του κλάδου per se, θα διαμορφώσουν ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας για επαγγελματίες πολλών ειδικοτήτων.

Αυτό που θα έλεγα στους νέους επαγγελματίες που θέλουν να εισέλθουν στον κλάδο είναι να το πιστέψουν, να το αγαπήσουν πραγματικά, να αφιερωθούν, να το χαρούν και να το μεταδώσουν. Το yachting αποτελεί μια ονειρική δραστηριότητα αναψυχής με συνεχώς αυξανόμενη αναγνώριση και απήχηση παγκοσμίως. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς yachting στον κόσμο. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με αυτό καλούμαστε να αναλάβουμε την πρόκληση να ανεβάσουμε το ελληνικό yachting στο επόμενο επίπεδο και να συμβάλουμε ώστε να καταστεί η χώρα μας πρωτοπόρος παγκοσμίως.  

Η πανδημία έπληξε έντονα τον κλάδο του τουρισμού. Πως βίωσε ο δικός σας κλάδος αυτήν την συνθήκη; Τι αποκομίσατε;

H συνθήκη της πανδημίας έχει υπάρξει αν μη τι άλλο ακραία και επηρέασε, ανεξαιρέτως, κάθε δραστηριοποιούμενο στον κλάδο μας. Στην σταδιακή προσπάθεια επαναφοράς της κανονικότητας,  η τουριστική αγορά έχει επικοινωνήσει σαφώς την οριστική της αλλαγή όσον αφορά στις προσδοκίες του κοινού, στις ανάγκες, στον τρόπο επιλογής προϊόντων και υπηρεσιών. Η «έκρηξη» της τουριστικής ανάπτυξης του 2021 κατέδειξε αυτήν την αλλαγή και ανέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη προσαρμογής του τουριστικού προϊόντος.

Λεπτομερής αποτύπωση της κατάστασης, ενδελεχής μελέτη, τεκμηριωμένος σχεδιασμός και εφαρμογή ολικού πλάνου ανάπτυξης είναι θεμελιώδη στοιχεία για την διαμόρφωση στέρεης τροχιάς για το μέλλον. Τα όσα προανέφερα σχετικά με τις παρούσες προκλήσεις στον κλάδο, αποτελούν τα εκ των ων ουκ άνευ για την ανταπόκριση της Ελλάδας στις διαμορφωθείσες συνθήκες, την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα και στο νέο περιβάλλον, και την ανάδειξή της ως κορυφαίο προορισμό, γεγονός που αποτελεί μέγιστη αλλά και κοινή προτεραιότητα. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για εσωστρέφεια και άγονους ανταγωνισμούς, παρά μόνο για συμπράξεις και κοινές δράσεις, καινοτομία, ανάπτυξη και δημιουργία για την εγκαθίδρυση νέων προτύπων υψηλής ποιότητας στον κλάδο.

Κουρούνης

Ποιες είναι οι ανάγκες τις αγοράς σήμερα; Τι ζητάει το κοινό που απευθύνεται σε εσάς;

Με τις παρούσες συνθήκες, τον πλανήτη να βρίσκεται σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα από την κατάσταση της πανδημίας και ταυτόχρονα εν αναμονή των εξελίξεων των γεγονότων στην Ουκρανία, η αναψυχή είναι, για 3ο συνεχόμενο καλοκαίρι, μια ανάγκη ιδιαίτερη και πολύ σημαντική.

Ελεγχόμενο περιβάλλον και αποκλειστικότητα, προορισμοί που είναι επισκέψιμοι μόνο από yacht μακριά από πολυκοσμία, όλες αυτές οι επιλογές με ανεμελιά για όλους, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, και ταυτόχρονα να ικανοποιούν τις αυξημένες απαιτήσεις για ιδιωτικότητα, ήταν τα κριτήρια που έφεραν τον κλάδο στα επίπεδα του 2021. Εν έτος 2022 το κοινό αποτελεί κυρίως οικογένειες και ταξιδιώτες γενικού τουρισμού που δεν είναι ιστιοπλόοι  και η  προσδοκώμενη από αυτούς υπηρεσία δεν είναι πλέον “ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής” αλλά “διακοπές με σκάφος”.

Οι προσδοκίες των πελατών μας δεν περιορίζονται ούτε αφορούν πλέον απλώς ένα ενοικιαζόμενο σκάφος, αλλά την συνολική εμπειρία τους, από την διαδικασία της κράτησης και της οργάνωσης του ταξιδιού τους, την είσοδο τους στην χώρα, τη μετάβαση τους στον τόπο επιβίβασης, την εξυπηρέτηση τους εκεί, έως την ολιστική εμπειρία που αποκομίζουν επί του σκάφους.

Το κοινό πλέον αναζητά εξειδικευμένες υπηρεσίες, παρεχόμενες με ειλικρίνεια και σεβασμό, ήθος, ποιότητα και αξιοπιστία σε όλο το φάσμα της εμπειρίας τους. Οι απαιτήσεις του πλέον πολύ καλά πληροφορημένου κοινού έχουν μετακινηθεί προς την κατεύθυνση μιας ολιστικής προσέγγισης, που αποζητά το νέο, το ποιοτικό, το καινοτόμο, την συνολική εμπειρία και κάλυψη των αναγκών του για αναψυχή.

Κουρούνης

Αν και η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα πως εκτιμάτε την τουριστική απόδοση το ‘22 στο θαλάσσιο τουρισμό; Σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία;

Προ της εξέλιξης των γεγονότων στην Ουκρανία, όλα τα στοιχεία έδειχναν προς ένα ακόμη άλμα του θαλάσσιου τουρισμού για το έτος 2022. Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών παγκοσμίως σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που προανέφερα ότι δημιουργήθηκαν στον κλάδο από την πανδημία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αυξητική τάση της αγοράς η οποία εκφράστηκε και αποτυπώθηκε με τον πολύ υψηλό αριθμό επιβεβαιωμένων κρατήσεων ήδη από τα τέλη του 2021.

Η σημερινή κατάσταση, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα ψυχραιμία εν αναμονή των εξελίξεων της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία. Η μείωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα ταξίδια και τις μετακινήσεις αποτελεί σίγουρα «ανακούφιση» και επιπλέον κίνητρο στην προσπάθεια αντιστάθμισης των αρνητικών συνεπειών που συνοδεύουν το Ουκρανικό ζήτημα. Παραμένουμε ψύχραιμοι, πολύ συγκεντρωμένοι στον στόχο μας για την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών και σαφώς τονίζουμε και την επιτακτικότητα της ανάγκης για τις αναφερθείσες βελτιώσεις στα πεδία των προκλήσεων ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα η ανάπτυξη του ελληνικού yachting,

να προωθηθεί περαιτέρω η Ελλάδα ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός και να εγκαθιδρυθούν πρότυπα, με την Ελλάδα να διαμορφώνει τάσεις και μοντέλα ανάπτυξης και ικανοποίησης πελατών, ώστε να διασφαλιστεί ακόμη μεγαλύτερη χρονική επέκταση της διάρκειας της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα, να δημιουργηθούν νέα προϊόντα και παροχές, ώστε στο βαθμό του εφικτού να αποσοβηθεί το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των επιπτώσεων και να διασφαλιστεί το μέλλον στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

https://itnnews.gr/wp-content/uploads/2022/03/ITN_24032022.pdf
https://itnnews.gr/wp-content/uploads/2022/03/ITN_24032022.pdf
Share With:
Rate This Article