Designed by Mact Media Group
Καταδυτικός

Καταδυτικός Τουρισμός: Η σχέση του με το yachting & το υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο

Μία θεματική μορφή τουρισμού που γνωρίζει άνθηση και έχει άρρηκτη σχέση με το yachting είναι ο Καταδυτικός Τουρισμός.

Βέβαια όπως σε όλα τα πράγματα και σε αυτό αργήσαμε ως χώρα να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ο καταδυτικός τουρισμός απέκτησε νομικό πλαίσιο στη χώρα μας μόλις τον περασμένο Μάιο, ενώ θα περίμενε κανείς -και θα έπρεπε- να έχει θεσμοθετηθεί εδώ και δεκαετίες. Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μέρος του θαλάσσιου τουρισμού και σαφώς μπορεί να πολύ εύκολα να συνδυαστεί με άλλες μορφές του, όπως για παράδειγμα το yachting.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες έχουν καταγραφεί ανά τον κόσμο 25 εκατομμύρια δύτες, εκ των οποίων τα πέντε εκατομμύρια βρίσκονται στην Ευρώπη, όπως δείχνουν στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Οι ταξιδιώτες που επιλέγουν προορισμούς για τις καταδύσεις τους, είναι συνήθως υψηλού κοινωνικού και οικονομικού προφίλ και υπολογίζεται πως -τουλάχιστον προ πανδημίας- περίπου 1,5 εκατομμύρια δύτες επιλέγουν κάθε χρόνο να επισκεφθούν έναν προορισμό για να εξερευνήσουν τον βυθό του και τα υποβρύχια αξιοθέατα.

Γενικά είναι ο Καταδυτικός Τουρισμός μια ακριβή ενασχόληση και η μέση τουριστική δαπάνη στον καταδυτικό τουρισμό είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με έναν απλό επισκέπτη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η ελληνική πολιτεία προχώρησε επιτέλους στη θεσμοθέτηση του καταδυτικού τουρισμού, θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο για τη λειτουργία του.

Παρά τα προαναφερθέντα, όμως, δεν πρέπει να δημιουργηθεί η αντίληψη ότι ο καταδυτικός τουρισμός είναι μόνο για λίγους και εκλεκτούς. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις που παρέχουν εξοπλισμό και εκπαίδευση σε όσους επιθυμούν να μπουν σε βαθιά νερά, χωρίς απαραίτητα να συζητούμε για μια δραστηριότητα με απαγορευτικό κόστος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε εντοπίσαμε προγράμματα εκπαίδευσης ωρών που ξεκινούν από 60 ευρώ και φθάνουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα ημερών που παρέχουν πιστοποίηση και κυμαίνονται μεταξύ 180 και 400 ευρώ. Στην εποχή που διανύουμε βεβαίως αυτά τα ποσά για αρκετούς ανθρώπους δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, όμως για κάποιους που πραγματικά θα ήθελαν να ζήσουν αυτή την εμπειρία δεν είναι άπιαστο όνειρο.

Καταδυτικός

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να έχει πάνω από 260 καταδυτικά σημεία, η προσβαση των οποίων συνδέεται άρρηκτα με την χρήση yacht. Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς διεθνώς και όσο θα δημιουργούνται νέες οργανωμένες καταδυτικές τοποθεσίες, τόσο θα κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον των δυτών ανά τον κόσμο.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης ότι οι δύτες προκειμένου να αποφύγουν την πολυκοσμία και να απολαύσουν τον βυθό καλύτερα, συχνά επιλέγουν να ταξιδέψουν σε περιόδους που δεν είναι υψηλής αιχμής με ό,τι σημαίνει αυτό για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο βρίσκονται στην Αττική, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα. Τα σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία, καθώς στον ελληνικό βυθό υπάρχουν πάνω από 1500 ναυάγια, από πολλές ιστορικές περιόδους, αρχαιολογικοί χώροι και φυσικά όπως και η ξηρά, έτσι και η θάλασσα έχει να επιδείξει και να αποκαλύψει στους δύτες μοναδικές φυσικές ομορφιές.

Για τον καταδυτικό τουρισμό έχουν υπάρξει και χρηματοδοτικά προγράμματα από το ΕΣΠΑ για να υπάρξουν επενδύσεις, αλλά θα πρέπει να πούμε πως δεν είναι όλα ρόδινα, ή τέλος πάντων δεν φαίνεται να εξελίσσονται τα πράγματα στους ρυθμούς που θα επιθυμούσαν οι ενδιαφερόμενες περιοχές και επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα στο Τυρό της Αρκαδίας έπειτα από αγώνα και προσπάθειες του Δήμου Νότιας Κυνουρίας τεσσάρων και πλέον ετών το καταδυτικό πάρκο χωροθετήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, ωστόσο μέχρι και σήμερα εκκρεμούν μελέτες και άλλες διαδικασίες για να επιτευχθεί η πολυπόθητη έναρξη λειτουργίας του πάρκου.

Αντίστοιχο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Κρήτη στον Αποκόρωνα Χανίων και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον δήμο το καταδυτικό πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2022. Η πανδημία έχει παίξει και εδώ τον αρνητικό ρόλο της, αφού όλα στην περίοδο του λοκντάουν «πάγωσαν» και έχουν υπάρξει γενικότερα για κάθε έργο, όχι μόνο για τα συγκεκριμένα, σημαντικές καθυστερήσεις.

Καταδυτικός
Στην Αλόννησο το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας

Θέλεις να νοικιάσεις ένα yachts και να επισκεφτείς το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας με κατεύθυνση την Αλόννησο;

Η περιοχή που κατάφερε να υπερκεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να θέσει σε λειτουργία το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας είναι η Αλόννησος. Το μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί πέρυσι τον Αύγουστο, μόλις λίγους μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Οι επισκέπτες του μουσείου, με την συνοδεία καταδυτικών κέντρων, μπορούν επισκεφθούν το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στο βυθό της νησίδας Περιστέρα.

Το αρχαίο ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 28 μέτρων και εντοπίστηκε από έναν ψαρά το 1985. Πρόκειται για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο που βυθίστηκε περίπου το 425 π.Χ. και μετέφερε χιλιάδες αμφορείς από τη Μένδη, την αρχαία πόλη της Χαλκιδικής και την Πεπάρηθο, τη σημερινή Σκόπελο. Οι δύο περιοχές ήταν φημισμένες από τον καιρό εκείνο για το κρασί τους.

Το ναυάγιο εκτείνεται σε βάθος 25 μέτρων στο βυθό και διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. Πέραν των έμπειρων δυτών που έχουν τις γνώσεις να βουτήξουν και να δουν από κοντά το ναυάγιο, για τους μη μυημένους στη Χώρα της Αλοννήσου λειτουργεί και το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και την δυνατότητα να καταδυθούν οι επισκέπτες του Κέντρου εικονικά στο βυθό και να περιηγηθούν στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία στην Ευρώπη, ενώ κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών ΜΜΕ διεθνώς που φιλοξένησαν για το θέμα μεγάλα αφιερώματα και τοποθέτησαν το νησί των Σποράδων ψηλότερα στο διεθνές τουριστικό στερέωμα.

ΠΗΓΗ: itn Ελληνικός Τουρισμός

Share With:
Rate This Article