Designed by Mact Media Group
Λευκίμμης

Λιμάνι Λευκίμμης: Μετατροπή σε μαρίνα για yacht | Συρρύκνωση πορθμειακής γραμμής

Προς την ιδιωτικοποίηση στρέφεται το λιμάνι της Λευκίμμης στην Κέρκυρα, το οποίο παραχωρείται σε ιδιώτη όπως και όλη η σχεδιαζόμενη επέκτασή του, με συρρίκνωση της πορθμειακής γραμμής και δημιουργία μαρίνας για το αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε, μετά από ένα χρόνο κρυφού σχεδιασμού, το τι πρόκειται να γίνει στο Λιμάνι της Λευκίμμης. Έδειξε τα σχέδια στο Δήμαρχο Κ. Λέσση που επιφυλάχθηκε να στείλει τις παρατηρήσεις του. Η λιμενική εγκατάσταση της Λευκίμμης παίρνει πλέον μορφή τουριστικής μαρίνας, με τα φέρυ μποτ να “εξορίζονται” σε έναν μικρότερο προβλήτα που θα κατασκευαστεί στην άκρη του λιμανιού.

Πλήρης διαχείριση από ιδιώτη που θα αναλάβει όλο το έργο, εγκαταλείφθηκε η λύση της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα φροντίσει να βάλει περιορισμούς στην αύξηση του κόστους για τους χρήστες, λέει το ΤΑΙΠΕΔ.

Εγκαταλείπεται ακόμα και το ΣΔΙΤ για την ανακατασκευή και τα έργα αναβάθμισης του λιμανιού της Λευκίμμης, με τις προβλήτες των φέρυ μποτ να “εξορίζονται” στην άκρη της εγκατάστασης σε ένα νέο χώρο που θα δημιουργηθεί, ώστε ο κύριος όγκος του να αφιερωθεί στη δημιουργία μίας μαρίνας για σκάφη αναψυχής!

Όπως δήλωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, ο οποίος επισκέφθηκε την Κέρκυρα, το λιμάνι θα ανατεθεί σε ιδιώτη με παραχώρηση από τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας, ιδιώτης ο οποίος θα αναλάβει τις εργασίες και την εκμετάλλευσή του στη συνέχεια.

Διαγωνισμός το πρώτο τρίμηνο του 2022

Ερωτηθείς σχετικά, δεν αρνήθηκε ότι ενδέχεται να υπάρξουν αναπροσαρμογές στην τιμολογιακή πολιτική του λιμανιού, αρκούμενος να πει ότι ο κάθε ιδιώτης θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών με την βελτίωση της παροχής υπηρεσίας, καθώς αν αυξήσει το κόστος υπέρμετρα θα χάσει πελατεία!

«Ο σχεδιασμός είναι να αναβαθμίσουμε το επιβατικό λιμάνι με κάποια μικρή επέκταση, με μεταφορά των πορθμείων σε ένα καινούριο κομμάτι που θα δημιουργηθεί, θα υπάρχει πιστεύω και αρκετός χώρος για τα ημερόπλοια. Παράλληλα, θα αναπτύξουμε μέσα στη λιμενολεκάνη με μια επέκταση του προστατευτικού βραχίονα μία μαρίνα για σκάφη αναψυχής. Και αυτό θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022», τόνισε ο κ. Πολίτης.

Θα αυξηθεί το κόστος αλλά… “θα βρεθεί η χρυσή τομή”

Όσον αφορά για το κόστος χρήσης που θα επωμιστούν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες για τη χρήση του λιμανιού; Σήμερα, η Λευμίμμη εξυπηρετεί οικονομικό δρομολόγιο προς Ηγουμενίτσα, ενώ θαλάσσια ταξί και ημερόπλοια δραστηριοποιούνται επίσης στο χώρο.

Ο Δ. Πολίτης ουσιαστικά παραδέχεται πως το κόστος θα αυξηθεί, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο ιδιώτης θα αναγκαστεί να διατηρήσει σε λογικά επίπεδα τις τιμές για να μη… διώξει τους πελάτες του!

«Θα βρούμε τη μέση λύση. Οποιοσδήποτε θα έρθει να επενδύσει τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να επενδυθούν, προφανώς θα θέλει να αποκομίσει ένα όφελος. Ιδιώτης θα είναι. Αλλά δεν θα πάει τις τιμές σε ένα τέτοιο επίπεδο που θα διώξει ουσιαστικά τους πελάτες του. Θεωρώ ότι η αγορά θα βρει τη χρυσή τομή», ανέφερε ο κ. Πολίτης, για να προσθέσει ότι το κράτος θα φροντίσει να ελέγχει τις τιμές αυτές αφού θα πρέπει να εγκρίνονται από το ΥΕΝ. 

«Σας θυμίζω ότι όλα τα τέλη δεν είναι στην ελεύθερη ρύθμιση του οποιουδήποτε αλλά περνά μέσα από τις εγκρίσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας. Και εμείς θα βάλουμε κάποιους περιορισμούς», είπε ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Λευκίμμης

Το σχέδιο παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Κώστα Λέσση, ο οποίος είπε ότι το επόμενο διάστημα θα αποστείλει στον ΟΛΚΕ αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ ορισμένες παρατηρήσεις αλλά προτάσεις “σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έλλειψη ενημέρωσης

Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αρχίζουν και μεγαλώνουν, αφού από πέρσι που φημολογείται ότι πωλείται το Λιμάνι, δεν έχει υπάρξει ουδεμία επίσημη ενημέρωση.

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κοντομάρη, υπογραμμίζει σε σχόλιό της στο Facebook ότι συζητάνε για το Λιμάνι Λευκίμμης χωρίς να έχει ενημερωθεί ούτε κατ΄ ελάχιστο η τοπική κοινωνία, το δημοτικό συμβούλιο και οι παρατάξεις του και οι φορείς της περιοχής: «Όλοι συμφώνησαν; Εμάς θα μας ενημερώσουν; Θα ήθελα να μάθω τι γίνεται με το λιμάνι της Λευκίμμης που μπαίνει θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το επισκέπτεται εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ , μιλούν με επιχειρηματίες της περιοχής και ο δήμαρχος θα στείλει τις παρατηρήσεις του. Δεν είναι θέμα να διαφωνήσουμε η να συμφωνήσουμε αλλά αρχικά πρέπει να μάθουμε τι γίνεται με το λιμάνι μας», υπογραμμίζει η δημοτική σύμβουλος.

Χαρακτηριστικά των συζητήσεων που ”φουντώνουν” σχετικά με το λιμάνι, είναι πολλά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης Αριστοτέλης Κάντας γράφει: «Είναι αργά για δάκρυα δημότες της Λευκιμμης! Το λιμάνι έχει χαθεί εδώ και χρόνια σαν περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, χωρίς να αντιδράσει κανείς! Η παράνομη κατασκευή του, χωρίς τις ανάλογες μελέτες περιβάλλοντος έχουν καταστρέψει το θαλάσσιο περιβάλλον από την μπούκα μέχρι τον κάβο! Αντίδραση τότε και τώρα καμία από κανέναν!».

Γκίκας: Αναπτυξιακό πρότζεκτ

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Κέρκυρας Στ. Γκίκας αναφέρει μεταξύ άλλων: “Πραγματοποιήσαμε αυτοψία στο λιμάνι της Λευκίμμης, συνομιλήσαμε με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ έγινε ενημέρωση μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΚΕ Σπύρο Ζερβόπουλο, στον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Κώστα Λέσση και τους συνεργάτες του, για το αναπτυξιακό project του λιμένος – μαρίνας της Λευκίμμης”.

Μαρίνα Mega Yacht στο Λιμάνι Κέρκυρας φτιάχνει το ΤΑΙΠΕΔ

Κοντά στην συμβασιοποίηση των έργων που απομένουν για τη μαρίνα της Σπηλιάς βρίσκεται ο ΟΛΚΕ και η Περιφέρεια, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δ. Πολίτης αν και ερωτήθηκε, δεν θέλησε να αναφέρει αν το λιμάνι της Σπηλιάς θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι, αρκούμενος να πει πως το ΤΑΙΠΕΔ θα κάνει όλες τις ενέργειες ώστε να λειτουργήσει το “συντομότερο δυνατόν”: “Για το λιμάνι της Σπηλιάς, είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση. Θα περάσει από Ελεγκτικό Συνέδριο και αμέσως μετά θα πάμε στη συμβασιοποίηση. Είμαστε κάτι παραπάνω από την τελική ευθεία για να ξεκινήσει ο ανάδοχος που θα επιλεγεί τα έργα ώστε να λειτουργήσει η μαρίνα”, ανέφερε ο διευθύνοντας σύμβουλος του Ταμείου.

Αντίστοιχα, για τη μαρίνα των mega yachts στο χώρο δίπλα από το νέο λιμάνι, ο στόχος είναι να γίνει ο διαγωνισμός το πρώτο τρίμηνο του 2022 ώστε να μπει το συντομότερο δυνατό ο ανάδοχος στο χώρο για να αρχίσουν οι εργασίες.

Share With:
Rate This Article