Designed by Mact Media Group
κρουαζιέρας

Νέες τάσεις κρουαζιέρας έφερε ο COVID-19

Μια νέα εποχή κρουαζιέρας ξεκίνησε -με νέα δεδομένα λόγω COVID-19- και ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Ελλάδα, η οποία πρωτοστάτησε στην παγκόσμια επανεκκίνηση.

Στο επίκεντρο της νέας πραγματικότητας για τα θαλάσσια ταξίδια αναψυχής, είναι η βιωσιμότητα και η υγειονομική ασφάλεια, ενώ βασικό κριτήριο για τους ταξιδιώτες η ευελιξία στις πολιτικές κρατήσεων – ακυρώσεων.

Παρακολουθώντας πρόσφατα αποτελέσματα ερευνών, σφυγμομετρήσεις αλλά και ημερίδες σχηματίσαμε μια γενική εικόνα της διάθεσης των ταξιδιωτών και των τάσεων του κλάδου της κρουαζιέρας καθώς οι κρατήσεις, το ενδιαφέρον και οι επενδύσεις  ανοιγοκλείνουν ακολουθώντας τις εξελίξεις της πανδημίας.

κρουαζιέρας
Οι ταξιδιώτες

Δεν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες είναι αυτοί που θα καθορίσουν την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της βιομηχανίας της κρουαζιέρας ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Ευρωπαίους όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές εταιρίες.

Οι λάτρεις της κρουαζιέρας δε θα εγκαταλείψουν εύκολα τον αγαπημένο τους τρόπο ταξιδιού και διακοπώ.  Οι περισσότεροι βέβαια αυτή την περίοδο θα ήθελαν να κάνουν κράτηση σε κρουαζιέρα που ξεκινάει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο «σπίτι τους», με εταιρείες που εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα υγειονομικής προστασίας και ελαστικές πολιτικές αλλαγής κράτησης και ακυρωτικών. 

Η εικόνα των κρατήσεων δείχνει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών στις εταιρείες, ενώ τα στοιχεία των κρατήσεων σε εκδρομές που προσφέρει το κρουαζιερόπλοιο δείχνουν επιφυλακτικότητα για τους προορισμούς.

Με την επανεκκίνηση καλά να κρατεί πλέον και στην Αμερικανική ήπειρο την μερίδα του λέοντος των κρατήσεων διαφαίνεται να κερδίζει πάλι η Καραϊβική, και ακολουθεί  η Αλάσκα & ο Καναδάς που δεν άνοιξε το 2021 και πολύ πίσω σε ποσοστά η Μεξικανική Ριβιέρα και ο Παναμάς.

Η Ευρώπη είναι ψηλά στο ενδιαφέρον των Αμερικανών με ένα σταθερό 15% των κρατήσεων, ενώ η έκπληξη είναι οι κρουαζιέρες με ποταμόπλοια τόσο στην Αμερική και ειδικότερα στην Ευρώπη και οι οποίες κερδίζουν συνεχώς την προτίμηση των ταξιδιωτών.

Η αλήθεια είναι ότι όσο περνάει η υγειονομική κρίση, τόσο θα μεγαλώνει το ενδιαφέρον για την Ευρώπη αλλά και για μακρινότερους εξωτικούς προορισμούς.

Περισσότεροι από τους μισούς εν δυνάμει ταξιδιώτες κάνουν τις κρατήσεις τους για κρουαζιέρες που ξεκινούν τους επόμενους 6 μήνες και περισσότεροι από 80% για κρουαζιέρες που ξεκινούν τους επόμενους 12, αλλάζοντας το τοπίο και την επικρατούσα αντίληψη ότι οι ταξιδιώτες κρουαζιέρας προγραμματίζουν πιο έγκαιρα το ταξίδι τους.

Αυτή την περίοδο κρατήσεις κάνουν κυρίως ενήλικες και παρέες ενηλίκων και πολύ λιγότερο οικογένειες. Η διάρκεια της κρουαζιέρας που ψάχνουν είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια.

Τα διαχρονικά κριτήρια τιμή και προορισμός στην απόφαση για ταξίδι παραμένουν κυρίαρχα ενώ πλέον τα πλησιάζει και η πολιτική ακυρωτικών. Οι ταξιδιώτες νοιώθουν αβεβαιότητα και θέλουν να γνωρίζουν πότε μπορούν να ακυρώσουν την κρουαζιέρα τους χωρίς καμία επιβάρυνση. Οι ίδιοι βέβαια όταν ερωτηθούν τι τελικά θα παίξει ρόλο στην επιλογή συγκεκριμένης κρουαζιέρας, απαντούν το δρομολόγιο, το κρουαζιερόπλοιο και η τιμή, με τέταρτο παράγοντα πλέον τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

κρουαζιέρας
Οι εταιρείες κρουαζιέρας

Όσον αφορά τις ίδιες τις εταιρείες έδειξαν πραγματική σύμπνοια στην αρχή της κρίσης και στην διαμόρφωση πρωτόκολλων που θα επέτρεπαν την επανεκκίνηση. Σήμερα έχουν περάσει στην ευγενή άμιλλα και ανταγωνίζονται για τον βαθμό της υγειονομικής προστασίας των ταξιδιωτών, τις ελαστικές πολιτικές κρατήσεων και φυσικά τις τιμές.

Προσφέρουν υψηλότατου βαθμού υγειονομική προστασία αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας πρωτόκολλα σε συνεργασία με τους προμηθευτές τους και τους προορισμούς ενώ παράλληλα αναβαθμίζουν συνεχώς τις υπηρεσίες προς τους ταξιδιώτες για να διατηρήσουν την υψηλή ποιότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας. .

Το κεφάλαιο αειφόρα ανάπτυξη για την κρουαζιέρα θα είναι το μεγαλύτερο και πιο επίκαιρο για τα επόμενα χρόνια. Θα είναι καθοριστικό τόσο για την ναυπήγηση και λειτουργία των κρουαζιερόπλοιων όσο και για την διαμόρφωση της εμπειρίας των επιβατών. Τόσο για την επιλογή προορισμών, δραστηριοτήτων και εκδρομών όσο και για την επιλογή τοπικών προμηθευτών και συνεργατών.

Η ασφάλεια και υγειονομική προστασία επιβατών και κατοίκων στους προορισμούς είναι από τώρα πρώτη προτεραιότητα. Κριτήρια όπως η προσβασιμότητα, η νομιμότητα, η ασφάλιση και αμοιβή των εργαζομένων, οι διακρίσεις, η προστασία ευάλωτων ομάδων, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση είναι σημαντικά για την βιωσιμότητα.

Η προστασία της βιοποικιλότητας, οι πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, της ιστορίας, του πολιτισμού των προορισμών, η ανάδειξη τοπικών προϊόντων και πιο τελικά είναι το όφελος που πρέπει να διαχέεται στην τοπική κοινωνία και οικονομία μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τον τουρισμό, πολύ σύντομα θα συζητηθούν και θα γίνουν οδηγός για μελλοντικές εξελίξεις.

Από την επιλογή ενέργειας, τεχνολογίας, υλικών και αναλώσιμων στο κρουαζιερόπλοιο έως τις αντίστοιχες υποδομές στους προορισμούς και τα λιμάνια, από την ορθότητα των πληροφοριών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ταξιδιωτών, η αειφόρα ανάπτυξη θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Νέα τάση στην κρουαζιέρα με σημαντικές επενδύσεις που ίσως δείχνει και μια εναλλακτική προσέγγιση στην κρουαζιέρα λαμβάνοντας υπόψη και την κρίση, είναι η ναυπήγηση  μικρών κρουαζιερόπλοιών ειδικά σχεδιασμένων να προσφέρουν κρουαζιέρες περιπέτειας και δραστηριοτήτων με αυθεντικότητα και ελαφριά πολυτέλεια, σε νέους μικρούς προορισμούς και απομακρυσμένα φυσικά φαινόμενα.  

Η νέα εποχή της κρουαζιέρας ξεκίνησε και ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Ελλάδα η οποία πρωτοστάτησε στην παγκόσμια επανεκκίνηση.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πολύτιμης εμπειρίας και της κεντημένης ταχύτητας του 2021 πρέπει να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε και να αναβαθμίσουμε πιο άμεσα ότι απαιτείται για να βάλουμε πολύ γερές βάσεις στην κρουαζιέρα για τα επόμενα χρόνια τώρα που βρεθήκαμε μπροστά.

ΠΗΓΗ: itn Ελληνικός Τουρισμός

Share With:
Rate This Article