Designed by Mact Media Group
Χαραλάμπους

Ν.Χαραλάμπους: Έρχεται η χρονιά των υδροπλάνων | Έναρξη πτήσεων το 1ο τρίμηνο του 2022

Για το μέλλον των υδροπλάνων στην Ελλάδα με την έναρξη δρομολογίων από Τήνο και Πάτμο και την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών υδατοδρομίων μίλησε ο Νικόλας Χαραλάμπους, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HellenicSeaplanes, στην ηλεκτρονική εφημερίδα «itn Ελληνικός Τουρισμός» και στον Γιώργο Καραχρήστο.

«Το προσιτό κόστος χρήσης των υδροπλάνων συγκαταλέγεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ως μεταφορικό μέσο, αφού η επιλογή του επιτρέπει πτήσεις value for mοney και γρήγορα ταξίδια για έναν επιβάτη»

Χαραλάμπους

Κύριε Χαραλάμπους είναι χαρά μας που σας φιλοξενούμε στην «itn Ελληνικός Τουρισμός». Την άνοιξη ξεκινούν τη λειτουργία τους τα υδατοδρόμια έπειτα από πολυετή αναμονή. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

H Hellenic Seaplanes δρομολογεί να πραγματοποιήσει τις πρώτες πτήσεις της μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, εάν όλα κυλήσουν βάση προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους συνεργαζόμενους δημόσιους φορείς και τα λιμενικά ταμεία, σε δύο νησιά του Αιγαίου, την Τήνο και την Πάτμο. Οι δύο αυτοί προορισμοί προκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή καθώς στην Τήνο έχει εγκριθεί η νέα χωροθέτηση της υποδομής και πλέον μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης, ενώ στο υδατοδρόμιο Πάτμου έχει εγκατασταθεί ο οικίσκος και η πλωτή πλατφόρμα πρόσδεσης υδροπλάνων.

Μετά την ομαλή εκκίνηση των ταξιδιών μας και τη διασύνδεση της Αττικής με τα πρώτα υδατοδρόμια στο Αιγαίο, στόχος μας είναι να ακολουθήσει η πτητική λειτουργία των υδροπλάνων της Hellenic Seaplanes σε Θεσσαλία, με την πραγματοποίηση ταξιδιών μεταξύ Βόλου, Σκύρου, Σκοπέλου και Αλοννήσου ενώ σε πρώτο πλάνο είναι και η διασύνδεση των προορισμών αυτών με τα υδατοδρόμια Κύμης, Χαλκίδας, Αλιβερίου, Καρύστου και Αιδηψού, στην Εύβοια.  

Χαραλάμπους

Προσδοκία μας είναι να ενώσουμε την Ελλάδα με υδροπλάνα και για να επιτεχθεί αυτό απαιτείται η ανάπτυξη ισχυρών δικτύων υδατοδρομίων τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα σε παραθαλάσσιες περιοχές και λίμνες.

Τα υδατοδρόμια που απαρτίζουν το δίκτυο υδατοδρομίων που δημιουργείται στην Ελλάδα και ενισχύεται καθημερινά με νέα αιτήματα από δήμους και λιμενικά ταμεία, βρίσκονται σε διαφορετική φάση εξέλιξης και ετοιμότητας το ένα με το άλλο.

Όλα τα στελέχη της Hellenic Seaplanes εργάζονται πυρετωδώς πάνω στους τεχνικούς φακέλους αδειοδότησης των υδατοδρομίων που έχουμε αναλάβει και σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς επιδιώκουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών, εναρμονισμένοι με τον νόμο της κυβέρνησης περί ίδρυσης υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων.

Έχουμε εικόνα ποιο θα είναι το κόστος για μια πτήση με υδροπλάνο; Ή για να το πούμε διαφορετικά απευθύνεστε στο ευρύ κοινό, ή σε συγκεκριμένο target group κ. Χαραλάμπους;

Η Hellenic Seaplanes προετοιμάζει το πτητικό της πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει τόσο οργανωμένες όσο και ναυλωμένες πτήσεις, όπως επίσης και πτήσεις περιηγητικές-τουριστικές πάνω από σημαντικά αξιοθέατα, αεροδιακομιδής ασθενών και μεταφοράς εμπορευμάτων.

Το κόστος για τις charter πτήσεις δεν θα ξεπερνάει το κόστος της αντίστοιχης υπηρεσίας αερομεταφοράς επιβατών με ελικόπτερο ενώ όσον αφορά τις προγραμματισμένες πτήσεις με υδροπλάνα, ενδεικτικά ένα ταξίδι με απόσταση 170 χλμ, θα καλύπτεται σε 34’ με κόστος περίπου 85 ευρώ.

Γενικότερα, το κόστος του εισιτηρίου θα κυμαίνεται αναλόγως των χρονικών αποστάσεων που καλύπτουν τα υδροπλάνα όπως επίσης και της ζήτησης που έχει το εκάστοτε δρομολόγιο. Παρά ταύτα η Hellenic Seaplanes οργανώνει το πλάνο της κατά κύριο λόγο με γνώμονα πτήσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 45’ και κατά συνέπεια το κόστος θα έχει εκ των πραγμάτων ταβάνι γύρω στα 90 ευρώ.

Το προσιτό κόστος χρήσης των υδροπλάνων συγκαταλέγεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ως μεταφορικό μέσο, αφού η επιλογή του επιτρέπει πτήσεις value for mοney και γρήγορα ταξίδια για έναν επιβάτη.

«Προσδοκία μας είναι να ενώσουμε την Ελλάδα με υδροπλάνα και για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η ανάπτυξη ισχυρών δικτύων υδατοδρομίων»

Οπωσδήποτε η προσφορά μίας ακόμη επιλογής στις αερομεταφορές συνιστά πλεονέκτημα για την αύξηση της τουριστικής κίνησης, πέραν αυτού όμως υπάρχουν και άλλα οφέλη για τους προορισμούς που θα αποκτήσουν υδατοδρόμια;

Προτεραιότητα της Hellenic Seaplanes είναι να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα των νησιών μεταξύ τους, να μειώσει τους χρόνους εξυπηρέτησης και αερομεταφοράς των επιβατών σε σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς και να επιφέρει την άρση της απομόνωσης που βιώνουν πολλές περιοχές, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Τα οφέλη αυτά ενισχύουν την τουριστική ταυτότητα των προορισμών που επιλέγουν να δημιουργήσουν την υποδομή του υδατοδρομίου αλλά αποτελούν και βήμα δημιουργίας νέων ευκαιριών.  

Χαραλάμπους

Η διαμόρφωση και η υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής θα έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας στα υδατοδρόμια που σύμφωνα με προβλέψεις μας μπορεί να φτάσει σε έναν αριθμό της τάξεως των 1000 ατόμων και θα αφορά πολλές και διαφορετικές ειδικότητες.

Επιπροσθέτως, έχοντας κύριο μέλημα την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της ανάπτυξής της, τα υδατοδρόμια θα προσελκύσουν αναμφίβολα τις εμπορικές συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις, καθώς στο επιχειρησιακό μας πλάνο προβλέπεται το εκάστοτε υδατοδρόμιο να διαθέτει πολλαπλές παροχές υπηρεσιών εστίασης, καταστήματα ή κιόσκια με τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά ενθύμια.

Τα οφέλη όμως επεκτείνονται και πέρα όμως από το φάσμα της εμπορικής ανάπτυξης ενός προορισμού, όπως στον τομέα της υγείας, καθώς τα υδροπλάνα δύναται να εξυπηρετούν την τάχιστη αεροδιακομιδή ασθενών, ενώ στο πλάνο μας υπάρχει το ενδεχόμενο πιθανής δημιουργίας σταθερών σταθμών πυροσβεστικής και ανεφοδιασμού υδροπλάνων πυρόσβεσης σε περιοχές-κλειδιά, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και τον κλάδο της ασφάλειας.

Κύρις Χαραλάμπους διαβάζουμε πως ενόψει της έναρξης των πτήσεων με υδροπλάνα η Hellenic Seaplanes έχει προχωρήσει και σε σημαντικές συνεργασίες. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό;

Λίγο πριν την εκκίνηση των πτήσεών μας μέσα στο 2022, προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα ώστε να εξυπηρετήσουμε στο έπακρο με ποιοτικές προσφερόμενες υπηρεσίες όλους τους επιβάτες μας. Για να επιτευχθεί αυτό ακολουθούμε πιστά το πλάνο μας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη σύναψη έξυπνων και στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες από διάφορους κλάδους πέραν του αεροπορικού.

Η επισφράγιση συνεργασιών «τρέχει» εδώ και χρόνια από την Hellenic Seaplanes, όταν τα υδροπλάνα δεν ήταν ακόμα στο προσκήνιο αλλά πλέον μιλάμε από άλλη βάση και επιδιώκουμε την συνεχή εξέλιξη και ολιστική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου συνεργασιών μας με καινοτόμα προϊόντα, ιδέες, συνδυασμούς και υπηρεσίες.  

Με το βλέμμα στο μέλλον και την καλπάζουσα ανάπτυξη που επιδεικνύει η αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η Hellenic Seaplanes θα πορευτεί μαζί με τη Future Electric και την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Τazzari ,της οποίας αποτελεί εμπορικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, προσφέροντας ενοικιαζόμενα ηλεκτροκίνητα οχήματα στους επιβάτες που θα επιλέγουν τα υδατοδρόμιά της.

Ταυτόχρονα η αεροπορική εταιρεία, έχει εστιαστεί στο κενό που υπάρχει στην προσφορά ταχείας μεταφοράς εμπορευμάτων στην Ελλάδα, για αυτό και έχει προχωρήσει στη σύναψη συνεργασίας με την Probotek προσφέρoντας στους πελάτες των δύο εταιρειών μια ολοκληρωμένη υπηρεσία για τη μεταφορά των προϊόντων τους, που θα παρέχεται από τη νέα γενιά drones μεγάλης απόστασης  της PROBOTEK, τα οποία θα δύνανται να παρέχουν γρήγορες υπηρεσίες παράδοσης σε ανταγωνιστικό κόστος.

Χαραλάμπους

Οι συνδυαστικές πτήσεις και η δημιουργία ελκυστικών τουριστικών προϊόντων αποτελεί άλλη μία προτεραιότητα της εταιρείας και αυτό επιβεβαιώνεται με τη συνεργασία της Hellenic Seaplanes με την εταιρεία αερομεταφοράς IFLY. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας αποκτά άμεση λειτουργία η παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών υδροπλάνων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων των δύο εταιριών μέσα από το σύστημα κρατήσεων της Hellenic Seaplanes δημιουργώντας έτσι ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα και στοχεύοντας στην αύξηση της επιβατικής κίνησης με τα πτητικά τους μέσα.

Αναφορικά με το σύστημα κρατήσεων το οποίο δημιουργούμε σε συνεργασία με τη Certus Online, πρόκειται για μια εύχρηστη πλατφόρμα με B2C και B2B περιβάλλοντα που θα εξυπηρετεί τον εκάστοτε επιβάτη να κλείσει εύκολα και γρήγορα τις οργανωμένες πτήσεις του, ενώ επίσης θα παρέχει τη δυνατότητα αποστολής φόρμας ενδιαφέροντος και για charter αερομεταφορές στον προορισμό που επιθυμεί ο πελάτης.

Είμαστε πάντα ανοικτοί για σύναψη συμφωνιών που περιλαμβάνουν συμφέρουσες και ποιοτικές συνεργασίες. Μέσα από το εταιρικό μας site παρέχεται ακόμα η δυνατότητα για ενδιαφερόμενα ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, πράκτορες εισιτηρίων και επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων όπως εταιρείες courier να συμπληρώσουν την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συνεργασία και να γίνουν μέλη της αλυσίδας που δημιουργούμε γύρω από τη λειτουργία των υδροπλάνων.

Ένα σημαντικό θέμα το οποίο αναδεικνύουμε συχνά και εμείς είναι η διασύνδεση τουρισμού με τα ελληνικά προϊόντα. Τα υδροπλάνα θα παίξουν ρόλο και στο κομμάτι της τροφοδοσίας;

Τα υδροπλάνα και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα αποτελούν παραδείγματα καινοτομίας και νέου επιχειρείν, αφού η Hellenic Seaplanes στην ουσία ενεργοποιεί έναν κλάδο στη χώρα μας με την επαναφορά των υδροπλάνων στη ζωή του Έλληνα και ξένου επιβάτη. Η καινοτομία επεκτείνεται στην εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος και στον εμπλουτισμό των υπηρεσιών. Η τροφοδοσία αποτελεί επέκταση των υπηρεσιών cargo που σχεδιάζει η εταιρεία μας επομένως είμαστε ανοικτοί για συζήτηση συνεργασιών που την αφορούν.   

Εκτός από τη θάλασσα και τα νησιά τα υδροπλάνα μπορούν να προσγειωθούν και σε λίμνες. Υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία υδατοδρομίων και δρομολογίων σε αυτές τις περιοχές κ. Χαραλάμπους;

Τα λιμάνια και οι λίμνες αποτελούν έναν πολύ σημαντικό κόμβο που μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο χάρις στα υδατοδρόμια και στις αερομεταφορές με τα υδροπλάνα.

Η Hellenic Seaplanes έχει συμπεριλάβει τη δημιουργία των υποδομών αυτών στο επιχειρηματικό της σχέδιο, ενώ συμμετέχει στην αδειοδοτική διαδικασία του υδατοδρομίου στη λίμνη των Ιωαννίνων και έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με τις περιφερειακές αρχές της Κεντρικής αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας για δίκτυο υδατοδρομίων λιμνών και παραθαλάσσιων περιοχών. Παράλληλα σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και ο τεχνικός φάκελος αδειοδότησης που αφορά το υδατοδρόμιο της λίμνης Τάκα, στην Πελοπόννησο.  

Με την ίδρυση και κατασκευή υδατοδρομίων σε λίμνες της Ελλάδας είναι φυσικό ότι διευρύνονται οι διέξοδοι μετακίνησης των επιβατών και θα απλουστευθεί η διασύνδεσή τους με τις γύρω περιοχές.

Χαραλάμπους

Πηγή: itn Ελληνικός Τουρισμός

Share With:
Rate This Article