Designed by Mact Media Group
εφαρμογές

Οι Top-6 εφαρμογές για πλοήγηση

Είναι σπάνιο πλέον να βρεθεί στις μέρες μας ιστιοπλόος ή ναυτικός χωρίς εφαρμογές πλοήγησης στο τηλέφωνό του ή στο tablet του, καθώς είναι απαραίτητα χρήσιμο να υπάρχουν apps που θα δείχνουν τις καιρικές συνθήκες, τα σημεία πρόσβασης, την τοποθεσία και πολλές ακόμη ζωτικές πληροφορίες για τα yachts και τα μηχανοκίνητα σκάφη.

Είναι καλό να γνωρίζουν αν θα έχει ήλιο, αλλά κυρίως τους ενδιαφέρει περισσότερο αν θα συναντήσουν ισχυρή ή μικρού μεγέθους παλίρροια, όπως και πρέπει επίσης να γνωρίζουν ποια θα είναι η κατεύθυνση του ανέμου και προς ποια πλευρά θα μπορούν να πλεύσουν.

Υπάρχουν εφαρμογές που είναι κατάλληλα για το yachting και άλλα που ταιριάζουν περισσότερο στα μηχανοκίνητα σκάφη. Το No1 όφελος των εφαρμογών πλοήγησης είναι η δυνατότητα να βλέπετε αμέσως πού βρίσκεστε, σε ενημερωμένα γραφήματα, χωρίς το κόστος και την ακινησία ενός MFD.

Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές έχουν αναπτυχθεί με γνώμονα το μηχανοκίνητο σκάφος αναψυχής. Επικεντρώνονται σε ολιγοήμερες εκδρομές με κινητήρα ή ίσως σε βόλτες για ψάρεμα σε αρκετά γνωστές περιοχές. Ο άνεμος, η παλίρροια και το ρεύμα παίζουν ρόλο αντίκτυπο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Γρήγορη & Αξιόπιστη

Τα ζητούμενα σύμφωνα με τους ιστιοπλόους/ ναυτικούς είναι μια εφαρμογή που παρέχει γρήγορα, αξιόπιστα δεδομένα σε μια διαισθητική διεπαφή, με γραφήματα που δείχνουν λογικά επίπεδα λεπτομέρεια, καθώς κάνουν μεγέθυνση και σμίκρυνση και θα προειδοποιούν όταν χρειάζεται να μεγεθύνουν περισσότερο για να φανούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι.

Στη συνέχεια, ζητούν όλες τις άλλες βασικές πληροφορίες, όπως ο άνεμος και το ρεύμα, να είναι άμεσα προσβάσιμες και να μπορούν να επικαλύπτονται στο χάρτη, καθώς και να υπάρχει συσχετισμός στη γρήγορη μέτρηση της απόστασης και της απόδοσης.

Όμως η πραγματικότητα είναι πως μια εφαρμογή δεν μπορεί να τα περιέχει όλα, καθώς είναι επιβεβλημένες οι πρόσθετες ρυθμίσεις όπως AIS, δεδομένα σκάφους, αυτόματη δρομολόγηση και πολλά, αλλά πάνω απ’ όλα έρχεται πρώτη η λειτουργικότητα σε επίπεδο θεμελίωσης της εφαρμογής.

Για παράδειγμα το Savvy Navvy, το νεοεισερχόμενο app στον κόσμο της πλοήγησης, δείχνει τι θα μπορούσε να διαθέτει μια σύγχρονη εφαρμογή. Είναι ίσως η μόνη που έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά για το yachting και παρέχει εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες ανέμου, ρεύματος και παλίρροιας σε λεπτομερείς χάρτες. Ο αλγόριθμος δρομολόγησης του ήταν η μόνη εφαρμογή η οποία αντιπροσώπευε το τρέχον ρεύμα και τα σχέδια διέλευσης. Αναγνωρίζει επίσης κινδύνους όπως παλιρροϊκούς αγώνες και Σχέδια Διαχωρισμού Κυκλοφορίας (TSS).

Μη εύχρηστα Menu

Τα δεδομένα AIS είναι μια νέα δυνατότητα, αλλά ορισμένες εφαρμογές βασίζονται σε σήμα Διαδικτύου ή άλλες πρέπει να συνδεθούν μέσω wifi για να ενεργοποιηθεί στη συσκευή το AIS. Γνωρίζοντας πόσο συχνά πέφτει το σήμα Διαδικτύου σε ένα yacht ακόμα και κοντά στη στεριά, δεν είναι σίγουρο ότι ένας τέτοιος τύπος εφαρμογής, με το ενσωματωμένο AIS, είναι αξιόπιστος.

Για τον καλύτερο συνδυασμό λειτουργικότητας, εύρους δεδομένων και αξιόπιστων πληροφοριών, το Navionics + παραμένει μια από τις «ισχυρές» εφαρμογές. Αλλά αν το Savvy Navvy γίνει πιο «έξυπνο», με τις ναυτικές του ικανότητες θα έχει όλα όσα χρειάζεται για να φέρει επανάσταση στον τομέα και να γίνει η πρώτη επιλογή app ενός ναυτικού.

  • C-MAP

Το C-MAP παράγει χάρτες, με σωστή ποσότητα λεπτομέρειας για βάθη σημείων, μεγεθυμένα σημάδια πλοήγησης σε στεριά και θάλασσα και έξυπνους χρωματισμούς.

Τα δεδομένα ανέμου μέσω αρχείων GRIB επικαλύπτονται εύκολα και το σύστημα σκίασης χρωμάτων διευκολύνει την προβολή των προβλεπόμενων ταχυτήτων ανέμου και αποθαρρύνει τον χρήστη από την προσπάθεια παρέκτασης μη ρεαλιστικών λεπτομερειών. Ωστόσο, δεν υπάρχει επικάλυψη παλίρροιας και ρεύματος, κάτι που είναι απογοήτευση για τους ναυτικούς.

εφαρμογές
  • Navionics +

Αυτή η εφαρμογή είναι διαισθητική και εύκολη στη χρήση. Τα γραφήματα αποδίδονται γρήγορα και η αυτόματη μεγέθυνση των λεπτομερειών είναι ίσως η καλύτερη στην κατηγορία. Το κείμενο δίνει ένα καλό αποτέλεσμα, καθώς ενημερώνει πότε πρέπει να γίνει μεγέθυνση για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους (ένας από τους κινδύνους των διανυσματικών διαγραμμάτων).

Τα βέλη που δείχνουν ρεύμα είναι κινούμενα για να δείχνουν τη δύναμη, την κατεύθυνση και αν η παλίρροια είναι σε ύφεση ή έξαρση. Βέβαια, πρέπει να ανοίξει διαφορετικό «παράθυρο» για να υπάρξει πρόσβαση σε δεδομένα GRIB/wind, ενώ σίγουρα θα έπρεπε να είναι απλώς μια επιλογή στην οθόνη.

Η επιλογή Navionics Sonar επιτρέπει στους χάρτες να προσαρμόζονται για να δείχνουν τα βάθη με βάση τα δεδομένα χρηστών σε πραγματικό χρόνο από χιλιάδες πλοία, αλλά η εταιρεία προειδοποιεί ευλόγως ότι πολλοί άλλοι παράγοντες (όπως η βαρομετρική πίεση) θα επηρεάσουν σημαντικά τα βάθη.

  • Savvy Navvy

Το Savvy Navvy είναι μια από τις πιο εξελιγμένες εφαρμογές με όλες τις βασικές πληροφορίες έτοιμες για ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση. Είναι η μόνη εφαρμογή που έχει έναν αλγόριθμο δρομολόγησης με εισροές ανέμων και ρευμάτων, όπου στη συνέχεια σχεδιάζει μια πορεία προκειμένου να κατευθύνει το σκάφος. Είναι χρήσιμο να μπορείτε να εισάγετε μεταγενέστερες ή προηγούμενες ώρες αναχώρησης και να δείτε τις επιπτώσεις στον άνεμο και την παλίρροια.

Ένα μεγαλύτερο πρόβλημα με το Savvy Navvy είναι ότι η πολυπλοκότητα του προγραμματισμού για τον σχεδιασμό της διαδρομής του δεν έχει αντιστοιχιστεί με αυτή της ναυτικής ικανότητας. Προεκτείνει απίστευτα λεπτομερή μοτίβα ανέμου από τα δεδομένα GRIB και χρησιμοποιεί πόλους απόδοσης που δεν μπορούν να προσαρμοστούν –και οι δύο κάνουν τα σχέδια ενδιαφέροντα για εξέταση, αλλά λιγότερο πρακτικά στη χρήση.

  • Seapilot

Αυτή η εφαρμογή βασίζεται σε ορισμένες δυνατότητες των επαγγελματικών συστημάτων χαρτογράφησης ECDIS και έχει από πολλές απόψεις μερικές από τις καλύτερες δυνατότητες.

Το σημαντικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το αυτόματο ζουμ στη λεπτομέρεια γραφήματος δεν λειτουργεί σε πολλές περιοχές. Ακόμη και όταν γίνεται μεγέθυνση, οι πληροφορίες σχετικά με τα σημάδια πλοήγησης συχνά επικαλύπτονται από τα σημεία βάθους, καθιστώντας αδύνατη την ανάγνωση και των δύο. Η Seapilot αναγνωρίζει ότι ορισμένες περιοχές υποφέρουν από αυτό ως πρόβλημα λόγω της χρήσης δεδομένων ECDIS και ελπίζει να το διορθώσει στο μέλλον.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί επίσης προειδοποιητικά σύμβολα ECDIS για ορισμένους κινδύνους, με τους οποίους οι ναυτικοί σκαφών αναψυχής δεν είναι εξοικειωμένοι.

  • iSailor

Το iSailor είναι μια άλλη εφαρμογή που λειτουργεί καλά ως επέκταση στα ενσωματωμένα συστήματα του σκάφους. Θα συνδεθεί στο σύστημα NMEA και στο internet AIS, αν και για να ξεκλειδωθούν αυτές οι δυνατότητες υπάρχει χρέωση. Το μενού συναγερμών είναι ολοκληρωμένο, συμπεριλαμβανομένης της έλξης αγκυροβόλησης, της εγγύτητας του σημείου διαδρομής, της απώλειας σήματος GPS και μιας προειδοποίησης χαμηλής μπαταρίας.

Τα γραφήματα είναι αρκετά ικανοποιητικά, αλλά όπως και με το Seapilot, υπάρχουν προβλήματα με την αυτόματη λεπτομέρεια του γραφήματος σε διάφορα επίπεδα ζουμ και τα δεδομένα επικάλυπταν το ένα το άλλο. Επιπλέον, σε ορισμένα επίπεδα ζουμ, τα βασικά δεδομένα, όπως το βάθος του σημείου, αφαιρέθηκαν πιο νωρίς απ’ όσο θα έπρεπε.

  • iNavx

Το iNavX μπορεί να μην είναι εύχρηστο στην αρχή, επειδή υπάρχουν τόσα πολλές ρυθμίσεις που μπορεί να είναι δύσκολο να συνδεθείτε. Διαθέτει μια σειρά επιλογών χάρτη, συμπεριλαμβανομένων των Navionics, C-MAP και NOAA. Συνεργάζεται με το Waterway Guides, το οποίο παρέχει λεπτομέρειες για μαρίνες και άλλες εγκαταστάσεις, αν και η έκδοση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν διαθέτει ακόμη την δυνατότητα αυτή.

Παρόλο που υπάρχουν όλες οι πληροφορίες, η ανάγνωση των δεδομένων γραφήματος δεν είναι τόσο εύκολη όσο, για παράδειγμα, η εφαρμογή Navionics. Πάντως υπάρχει ένα πολύ ολοκληρωμένο εγχειρίδιο στο οποίο μπορείτε να καταφύγετε και μια σειρά από εξαιρετικά εκπαιδευτικά βίντεο του YouTube.

Share With:
Rate This Article