Designed by Mact Media Group
Ηρακλείου

Σε κίνδυνο το «Ναυάγιο» της Ένωσης Ηρακλείου για το Κρητικό κρασί λόγω γραφειοκρατίας

H ελληνική γραφειοκρατίας θέτει σε κίνδυνό το καινοτόμο για την Κρήτη σχέδιο της Ένωσης Ηρακλείου, για την βύθιση και παλαίωση σε συνθήκες βυθού 5.000 φιαλών με κρασί γηγενών ποικιλιών.

Ενώ κατοχυρώθηκαν για εμπορική χρήση τα ονόματα “Ναυάγιο” και “Βυθός”, έγιναν οι δοκιμές στο σύστημα βύθισης και οι συνεταιριστές ετοιμάζονταν για το μεγάλο εγχείρημα, υποβάλλοντας αίτημα για την χορήγηση άδειας στο Κεντρικό Λιμεναρχείο του Ηρακλείου, ενημερώθηκαν ότι για την πάρουν θα έπρεπε να ξεπεράσουν τον σκόπελο περισσότερων από 15 αρμόδιων και συναρμόδιων φορέων, στο πλαίσιο μιας επίπονης και χρονοβόρας μάχης με την Ελληνική γραφειοκρατία.

Την μάχη αυτή, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν με επιμονή οι διοικούντες στη μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση της Κρήτης, που σήμερα αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο και να υλοποιηθεί το σχέδιο, που προβλέπει τη βύθιση 5.000 φιαλών με κρασί των ποικιλιών “Μαντηλάρι” και “Κοτσιφάλι” και την παραμονή τους στον βυθό του κρητικού πελάγους για έξι μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα γίνει η παλαίωσή τους στις ιδιαίτερες υποθαλάσσιες συνθήκες.

“Μπορούμε να κάνουμε ακόμη και δράσεις καταδυτικού τουρισμού. Φανταστείτε να έρχονται τουρίστες, να βουτούν και να παίρνουν το μπουκάλι τους με το ντόπιο κρασί, να το γεύονται και να το διαφημίζουν”, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς.

“Εκτιμώ ότι το κράτος αυτή τη φορά δεν θα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη, αλλά αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια και πιστεύω ότι οι επαφές που θα έχουμε στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης, Μύρωνα Χιλετζάκη, θα έχουν ένα θετικό και γρήγορο αποτέλεσμα και πως το “Ναυάγιο” δεν θα ναυαγήσει”, πρόσθεσε και τόνισε: “Η προσπάθεια της Ένωσης Ηρακλείου θα ολοκληρωθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή τα προϊόντα μας να μπορούν να καινοτομήσουν και να φέρουν μια υπεραξία στον παραγωγό.

Εκτιμώ ότι και ο κ. Πλακιωτάκης θα δει θετικά το θέμα. Δεν βλέπω πραγματικά το λόγο να μην προχωρήσει το σχέδιό μας. Δεν θα επιβαρύνουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, κάνουμε κάτι καινοτόμο. Πρέπει αυτή η προσπάθεια να προχωρήσει και μακάρι και άλλοι οινοποιοί της Κρήτης να ακολουθήσουν τα βήματά μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μέσα από την καινοτομία, μέσα από νέες δράσεις και προσπάθειες μπορούμε να φέρουμε ένα μεγαλύτερο εισόδημα για εμάς, για την Ένωση Ηρακλείου και για τον παραγωγό”.

Σημειώνεται πως, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μετά από μια περίοδο στο περιθώριο, όπως πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις, η Ένωση Ηρακλείου επιχειρεί να βγει στα “ανοιχτά” με ποιοτικά προϊόντα και με στόχο την απόδοση ικανοποιητικού εισοδήματος στους παραγωγούς. Την τελευταία διετία στο οινοποιείο της Παλιανής καταφέρνει να παράγει ποιοτικά κρασιά από ντόπιες ποικιλίες, τα οποία μάλιστα έχουν λάβει αρκετά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, παραλαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες σε τιμές στήριξης του προϊόντων και των αμπελουργών.

“Τα φετινά μας κρασιά είναι ακόμη καλύτερα από τα περυσινά και έχουμε ήδη στείλει δείγματα για να συμμετάσχουμε σε νέους διεθνείς διαγωνισμούς. Η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αγαπάμε το κρασί, αγαπάμε τα προϊόντα και παλεύουμε όχι μόνο για το κρασί, αλλά για τη σταφίδα και το λάδι, και σιγά σιγά θα δείτε τα αποτελέσματα. Παρόλα τα προβλήματα που έχει η οργάνωση, εμείς κοιτάμε μπροστά, θετικά και προσπαθούμε για το καλύτερο”, επισήμανε ο κ. Γαβαλάς.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Share With:
Rate This Article