Designed by Mact Media Group
Earth 300

Earth 300: Το μεγαλύτερο superyacht σχεδιασμένο χωρίς εκπομπές CO2

Ένα ονειρικό superyacht, το Earth 300, σχεδιασμένο για να συνδυάσει την πολυτέλεια, την θάλασσα και την αγάπη για το περιβάλλον.

Στοχεύει να αξιοποιήσει την αύρα της πολυτέλειας ενός superyacht και να το συγχωνεύσει με την επιστημονική έρευνα για να δημιουργήσει ένα μεγάλο πλοίο χωρίς εκπομπές CO2, που θα φέρει μαζί του επιστήμονες του κλίματος και πλούσιους σε μια τολμηρή προσπάθεια να σώσουν τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.

Earth 300

Το απόλυτο σύμβολο του πλούτου, το superyacht -γνώρισε μια τεράστια αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι υπερπλούσιοι λαχταρούσαν την ιδιωτικότητα και την κοινωνική αποστασιοποίηση στην πιο πολυτελή, αποκλειστική του μορφή-, έχουν δυσανάλογα αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη.

Σύμφωνα με έναν υπολογισμό ανθρωπολόγων του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ένα superyacht με μόνιμο πλήρωμα, ελικοδρόμιο, υποβρύχια και πισίνες, εκπέμπει πάνω από 7.000 τόνους CO2 ετησίως. Αυτό σημαίνει πως πολλαπλασιασμένο με 300 – περίπου τον αριθμό των supeyachts παγκοσμίως- ισοδυναμεί με πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους CO2, περισσότερο από τις μεμονωμένες ετήσιες εκπομπές περίπου του 1/4 των χωρών του κόσμου.

Εάν αυτό το νέο σκάφος κατασκευαστεί, θα «βαφτιστεί» Earth 300, ονομασία που προκύπτει από το μήκος του -300 μέτρων ή 984 ποδιών-, το οποίο θα ξεπερνούσε σε μέγεθος ακόμη και το μεγαλύτερο superyacht του κόσμου, μήκους 590 ποδιών, που ανήκει στη βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι.

Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός του Earth 300 είναι κομψός και τολμηρός, καθώς διαθέτει μια μοναδική σφαίρα 13 ορόφων που θα στεγάζει 24 επιστημονικά εργαστήρια, τα οποία θα συλλέξουν δεδομένα από τα ταξίδια του πλοίου για να βρουν λύσεις που θα βοηθήσουν στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης.

Earth 300

Τροφοδοτώντας μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή της παγκόσμιας κοινότητας-, οι επιστήμονες θα έχουν την βοήθεια ενός κβαντικού υπολογιστή, τύπος υπολογιστή που χρησιμοποιεί τις ιδιότητες της κβαντομηχανικής για να επιτύχει απίστευτη ταχύτητα και ισχύ.
Όπως και πολλές από τις τεχνολογίες που ελπίζει να ενσωματώσει στο Earth 300, ο εμπνευστής της ιδέας αυτής, Aron Olivera, ο κβαντικός υπολογιστής δεν είναι ακόμη εμπορικά διαθέσιμος, αλλά αυτή τη στιγμή αποτελεί αντικείμενο πειραματικών ερευνών από εταιρείες όπως η Google και η IBM.

Το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας του πλοίου Earth 300, θα καλυφθεί από δύο κύριες ομάδες: 165 πλήρωμα και 160 επιστήμονες, ανάμεσά τους 20 φοιτητές και μια ομάδα 20 μόνιμων εμπειρογνωμόνων -οικονομολόγων, μηχανικών, εξερευνητών, καλλιτεχνών, ακτιβιστών και πολιτικών.

Στο Earth 300, oi μόνοι επισκέπτες που πληρώνουν θα είναι οι πλούσιοι τουρίστες που θα καταλαμβάνουν τις 20 VIP σουίτες του πλοίου, με προβλεπόμενο κόστος μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια ανά άτομο, για τη χρηματοδότηση της επιστήμης.

Όπως τονίζει ο Olivera «ξεχάστε την αποκλειστικότητα. Αυτό το πλοίο θα είναι ένας πλωτός υπολογιστής που θα επιτρέπει σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στο ταξίδι. Αυτό σημαίνει ότι οι πλούσιοι επιβάτες, θα πρέπει να μοιραστούν την εμπειρία και με άλλο κόσμο, όχι μόνο μεταξύ τους».

Ο λόγος για την κατασκευή ενός τέτοιου πλοίου είναι ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, επομένως χρειάζεται κι ένα «παγκόσμιο όχημα», το οποίο θα κινηθεί στους ωκεανούς που είναι η «καρδιά» του πλανήτη, επειδή απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα.

Earth 300

Αρχικά, το πλοίο θα χρησιμοποιεί πράσινα συνθετικά καύσιμα, αλλά προκειμένου να είναι εντελώς απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων, ο Olivera σχεδιάζει να μετασκευάσει έναν αντιδραστήρα τετηγμένου άλατος, έναν σύγχρονο τύπο πυρηνικού αντιδραστήρα. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στο πλοίο να παραμείνει στη θάλασσα επ’ αόριστον, με πλήρη ενεργειακή αυτονομία.

Ωστόσο, όπως και ο κβαντικός υπολογιστής, αυτή η τεχνολογία δεν υπάρχει ακόμη, αλλά αναπτύσσεται από τη βρετανική εταιρεία Core Power σε συνεργασία με την TerraPower, μια εταιρεία πυρηνικής μηχανικής υπό την προεδρία του Bill Gates.

Είναι μία από τις δώδεκα που έχουν ανακοινώσει ότι ασχολούνται με το συγκεκριμένο project, συμπεριλαμβανομένης της IBM, του ναυτικού αρχιτεκτονικού στούντιο Iddes Yachts και της εταιρείας ταξινόμησης πλοίων RINA.

Σχέδιο του εμπνευστή δημιουργού του Earth 300, είναι να συνδυάσει τους VIP επιβάτες με ένα σύνολο μη διάσημων “πολύ εμπνευσμένων ανθρώπων” από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλες τις ηλικίες και όλους τους πολιτισμούς, από τους οποίους δεν θα ζητηθεί να πληρώσουν το εισιτήριό τους, αλλά θα μείνουν σε μία από τις πολυτελείς σουίτες.

«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εκδημοκρατίζουμε την εμπειρία, επιτρέποντας σε ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντέξουν οικονομικά το εισιτήριο για να επιβιβαστούν», υποστήριξε ο Olivera.

Share With:
Rate This Article