Designed by Mact Media Group
Cosmos

Project Cosmos: Το μεγαλύτερο yacht αλουμινίου 80m της Heesen

Μόλις πρόσφατα ξεκίνησε η καθέλκυση του Project Cosmos από την Heesen, ενός superyacht αλουμινίου 80,07 μέτρων, στο ναυπηγείο της στην πόλη Oss της Ολλανδίας.

Στα 262 πόδια/80 μέτρα, με ολική χωρητικότητα 1.700 GT και τελική ταχύτητα σχεδόν 30 κόμβων, το Project Cosmos είναι το μεγαλύτερο και ταχύτερο yacht εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο που κατασκευάστηκε ποτέ.

Οι προκλήσεις που συνεπάγεται η δημιουργία ενός τόσο μεγάλου και πολύπλοκου yacht είναι ακραίες. Η κατασκευή από αλουμίνιο ακριβείας, η υψηλή απόδοση και η εξαιρετική ολλανδική δεξιοτεχνία είναι εμβαπτισμένες στο DNA αυτού του ναυπηγείου.

Χάρη στην αφοσίωση των ομάδων Heesen και των πιστών υπεργολάβων του ναυπηγείου, που όλοι εργάστηκαν ακούραστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το γιοτ δρομολογήθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σε τέλειο ολλανδικό στιλ.

Αυτό που κάνει το Project Cosmos τόσο εντυπωσιακό είναι το τεράστιο μέγεθός του σε συνδυασμό με μια αξιοσημείωτη τελική ταχύτητα σχεδόν 30 κόμβων. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στον ελαφρύ και χαμηλής αντίστασης σχεδιασμό του κύτους, ο οποίος έχει τελειοποιηθεί από τους ναυτικούς αρχιτέκτονες της Heesen σε μια επανάληψη του Fast Displacement Hull Form που επινοήθηκε από τον van Oossanen και συναρμολογήθηκε, τέλεια σε χιλιοστά, από τους συγκολλητές της Heesen.

Η εξασφάλιση επαρκούς διαμήκους αντοχής ήταν μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα μηχανικών της Heesen, η οποία σχεδίασε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Backbone -ένα περίπλοκο, πλήρους μήκους δομικό σύστημα ενίσχυσης. Η ισχύς προέρχεται από την παραδοσιακή, αν και εξαιρετικά εκλεπτυσμένη, πρόωση ντίζελ- τέσσερις κινητήρες, δύο κιβώτια ταχυτήτων, έλικες μεταβλητού βήματος και εξαιρετικά καινοτόμα πηδάλια Promas.

«Σήμερα, γιορτάζουμε την κυκλοφορία ενός μοναδικού yacht», δήλωσε ο CEO της Heesen, Arthur Brouwer. «Μοναδικό όχι μόνο για το ναυπηγείο μας, καθώς είναι το μεγαλύτερο που έχουμε αναλάβει ποτέ και αντιπροσωπεύει την κορυφή των επιτευγμάτων μας μέχρι σήμερα. Η Cosmos είναι επίσης μοναδική στον κλάδο – το μεγαλύτερο και ταχύτερο αλουμινένιο yacht στην κατηγορία που κατασκευάστηκε ποτέ».

Το κομψό εξωτερικό του Cosmos είναι σχεδιασμένο από το διάσημο βρετανικό στούντιο Winch Design. Οι καθαρές γραμμές, η σπορ σιλουέτα και η εκτεταμένη χρήση γυαλιού δημιουργούν ένα διαχρονικό, δυναμικό προφίλ, το οποίο θα φαίνεται τόσο καλό σε είκοσι χρόνια όσο και σήμερα κατά την κυκλοφορία. «Το όραμα του Winch για το Cosmos ήταν να διατηρήσει το σπορ DNA του Heesen αλλά να το συνδυάσει με μια καινοτόμο, φουτουριστική περιστροφή. Το καμπύλο γυαλί σχηματίζει λεία, γλυπτά σχήματα, δημιουργώντας μια αίσθηση σύγχρονης γοητείας», δήλωσε ο Jim Dixon, Διευθυντής Yachts και Aviation στον βρετανικό οίκο σχεδιασμού.

Η Sinot Yacht Design and Architecture ήταν υπεύθυνη για την ελαφριά και χαλαρωτική εσωτερική διακόσμηση που κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν σαν στο σπίτι τους από τη στιγμή που επιβιβάζονται. Ενώ η συνολική παλέτα χρωμάτων είναι ουδέτερη, οι πιτσιλιές μιας σειράς μπλε αποχρώσεων εμποτίζονται στο σχέδιο.

Το piece de résistance είναι το beach club, με τις πλαϊνές, αλλά και τις πλατφόρμες πρύμνης. Η πίσω φωτιζόμενη μπάρα με κεντρικά τοποθετημένα καθίσματα είναι το επίκεντρο αυτού του άπλετου και ευάερου χώρου κοντά στο νερό. Με το μέγεθος, το βάρος και την απόδοση του Project Cosmos τόσο στενά συνδεδεμένα, η Sinot συνεργάστηκε με τους εσωτερικούς μηχανικούς της Heesen για να διασφαλίσει ότι οι αυστηροί υπολογισμοί βάρους τους ικανοποιούνταν πάντα.

Cosmos

Μετά την έναρξή του, το Project Cosmos θα παραμείνει στο Heesen για δοκιμή λειτουργίας προτού υποβληθεί σε θαλάσσιες δοκιμές στη Βόρεια Θάλασσα που ξεκινούν τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, θα παραδοθεί στους ιδιοκτήτες του τον Απρίλιο του 2022.

Highlights
  • Το μεγαλύτερο και ταχύτερο superyacht από αλουμίνιο στον κόσμο.
  • Πατενταρισμένη πρωτοποριακή τεχνολογία κατασκευής Backbone® για διαμήκη αντοχή.
  • Εξωτερικό σχεδιασμένο από Winch Design, εσωτερικό από Sinot Yacht Architecture & Design.
  • Εξαιρετικά αποδοτικό κύτος FDHF και πηδάλια Promas.
  • Πισίνα με γυάλινο πάτο με καταρράκτη, γυάλινο ασανσέρ, beach club με οπίσθιο φωτισμό onyx bar.
  • Πλήρως αξιολογημένο ελικοδρόμιο μεταμορφώνεται σε υπαίθριο σινεμά.
  • 12 επισκέπτες σε έξι καμπίνες
Share With:
Rate This Article