Designed by Mact Media Group
tablet

Tips για σωστή χρήση tablet στην πλοήγηση με yacht

Είναι σπάνιο πλέον να μην χρησιμοποιείται κάποιο tablet ως μέρος του εξοπλισμού πλοήγησης των ναυλωτών yacht, καθώς είναι ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια του κιτ σας στη θάλασσα.

Το γεγονός ότι μπορείτε να πάρετε το tablet μαζί σας οπουδήποτε στον κόσμο και να έχετε πρόσβαση σε γραφήματα είναι ένα μεγάλο μπόνους, καθώς και η δυνατότητα να σχεδιάζετε ολοκληρωμένες διαδρομές ήδη από το σπίτι.

Υπάρχουν, φυσικά, περιορισμοί και παγίδες στη χρήση των tablet, αλλά, εφόσον είναι κατανοητοί, αυτές οι συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με tips και συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το tablet σας και να παραμείνετε ασφαλείς:

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις 

Κλείδωμα περιστροφής: Ενεργοποιήστε το για να σταματήσει ο επαναπροσανατολισμός της οθόνης όταν σηκώνετε το tablet ή όταν το σκάφος γέρνει.
Ρυθμίσεις απορρήτου: Βεβαιωθείτε ότι οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι ενεργοποιημένες για την εφαρμογή που έχετε επιλέξει. Επιλέξτε “Να επιτρέπεται μόνο όταν χρησιμοποιείται η εφαρμογή” για να εξοικονομήσετε χρόνο μπαταρίας, αλλά να γνωρίζετε ότι εάν η εφαρμογή είναι κλειστή, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αποκατασταθεί μια τοποθεσία σας όταν ανοίξει ξανά.

Κλείδωμα οθόνης: Ρυθμίστε το χρόνο κλειδώματος της οθόνης στη μέγιστη ρύθμιση ή ποτέ. Αυτό έχει επιπτώσεις στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχει οριστεί κωδικός για το ξεκλείδωμα της οθόνης. Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά ένα tablet για πλοήγηση, είναι καλύτερο να αφαιρέσετε τους κωδικούς ασφαλείας, ώστε οποιοδήποτε μέλος του πληρώματος να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Διάρκεια ζωής μπαταρίας: Ένα από τα μειονεκτήματα της χρήσης tablet για πλοήγηση είναι η σχετικά μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας του. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μπορεί να παραταθεί μειώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης, απενεργοποιώντας τις συνδέσεις WiFi/Bluetooth και καταγράφοντας το «ίχνος» του σκάφους μόνο εάν είναι απαραίτητο για την πλοήγηση.

Εάν το χρησιμοποιείτε πολύ στο κατάστρωμα, τότε επενδύστε σε ένα αδιάβροχο σημείο φόρτισης USB κοντά όπου είναι τοποθετημένο το tablet, ώστε να μπορεί να συνδεθεί στην πρίζα για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει πολλά εφεδρικά καλώδια φόρτισης, καθώς τα άκρα είναι ευαίσθητα στη διάβρωση και τακτικά χαλάνε.

Φωτεινότητα οθόνης: Θυμηθείτε να μειώνετε την ένταση της οθόνης καθώς το φυσικό φως εξασθενεί, αυτό θα εξοικονομήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και τη νυχτερινή όραση. Για να μεγιστοποιήσετε τη νυχτερινή όραση, γυρίστε το tablet με την όψη προς τα κάτω ή καλύψτε το όταν δεν χρειάζεται.

GPS και NMEA

Όταν επιλέγετε ένα tablet για πλοήγηση, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει εσωτερικό GPS – εάν εργάζεστε με iPad, θα πρέπει να επιλέξετε ένα με δυνατότητες 3/4G για αυτό. Ορισμένα tablet Android διαθέτουν GPS μόνο με WiFi, καθώς και τα κινητά.

Η θέση GPS που παρέχεται από το tablet δεν θα είναι τόσο ακριβής όσο αυτή ενός plotter που χρησιμοποιεί εξωτερική κεραία και δεν βασίζεται αποκλειστικά σε αυτήν. Πάντα να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας της θέσης σας χρησιμοποιώντας οπτικούς ελέγχους και μην χρησιμοποιείτε ποτέ το GPS στο tablet σας ως το μοναδικό σας μέσο για τον καθορισμό μιας θέσης – εάν το tablet είναι ο κύριος σχεδιαστής, χρησιμοποιήστε μια εξωτερική τροφοδοσία GPS για να βελτιώσετε την ακρίβεια.

Οι περισσότερες εφαρμογές πλοήγησης έχουν πλέον τη δυνατότητα λήψης τροφοδοσίας δεδομένων NMEA μέσω WiFi. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος παροχής αξιόπιστων δεδομένων θέσης και επικάλυψης πληροφοριών AIS, επιτρέποντας στο tablet να χρησιμοποιείται ως επιπλέον οθόνη οργάνων από οπουδήποτε στο σκάφος. Δεν μπορούν όλες οι εφαρμογές να λαμβάνουν πολλές ροές NMEA, επομένως σκεφτείτε τι θέλετε να κάνει περισσότερο το tablet σας και, στη συνέχεια, επιλέξτε την κατάλληλη εφαρμογή για εσάς.

Χρήση AIS

Αυτή είναι μια εξαιρετική προσθήκη στις περισσότερες εφαρμογές πλοήγησης και μπορεί να προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική λύση για την προβολή δεδομένων AIS στο κατάστρωμα για οποιονδήποτε χωρίς plotter. Αλλά κάντε την έρευνά σας καθώς κάθε εφαρμογή προσφέρει διαφορετικά επίπεδα λειτουργικότητας AIS και είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε τους περιορισμούς του καθενός.

Πρέπει να γνωρίζετε ποια πηγή δεδομένων χρησιμοποιεί η εφαρμογή για το AIS: οι περισσότεροι θα λάβουν αυτές τις πληροφορίες από μια τροφοδοσία δεδομένων NMEA μέσω WiFi (θα πρέπει είτε να μεταδοθεί από μια συσκευή με δυνατότητα Wi-Fi ή μέσω ενός αυτόνομου πομπού NMEA WiFi). Τα δεδομένα του AIS σε αυτήν τη φόρμα θα είναι ενημερωμένα και τόσο επίκαιρα όσο μπορεί να είναι τα δεδομένα του AIS.

Ορισμένες εφαρμογές χρησιμοποιούν πληροφορίες AIS από το Διαδίκτυο – αυτές θα μεταδίδονται μέσω μιας σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας στο tablet σας χρησιμοποιώντας μεγάλους σταθμούς στην ξηρά ως πηγή. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να είναι λεπτομερή και ακριβή και αν δεν έχετε συσκευή AIS στο σκάφος, μπορεί να παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο επίγνωσης της κατάστασης. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται τρέχοντα και δεν πρέπει ποτέ να βασίζεστε σε αυτά για την αποφυγή σύγκρουσης. Θα είναι επίσης διαθέσιμο μόνο όταν το σκάφος σας βρίσκεται στην περιοχή GSM.

Ελέγξτε επίσης πώς εμφανίζονται οι πληροφορίες AIS και ποια δεδομένα είναι διαθέσιμα για κάθε εφαρμογή, καθώς δεν υπάρχει τυπική μορφή – ορισμένες δεν παρέχουν CPA (πλησιέστερο σημείο προσέγγισης), άλλες δεν παρέχουν όνομα σκάφους. Εάν χρησιμοποιείτε συσκευές AIS MOB, δοκιμάστε τη συσκευή σας όταν ενώ η εφαρμογή χρησιμοποιείται για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιο σύμβολο εμφανίζεται σε περίπτωση ενεργοποίησης. Το τυπικό σύμβολο είναι ένας κόκκινος κύκλος με ένα κόκκινο X μέσα, αλλά ορισμένες εφαρμογές ενδέχεται να εμφανίζουν τη συσκευή ως σκάφος.

Εύκολες ενημερώσεις

Ένα από τα σπουδαία πράγματα σχετικά με τις εφαρμογές πλοήγησης είναι η ευελιξία των πληροφοριών που μπορούν να εμφανιστούν και η ευκολία με την οποία μπορούν να ενημερωθούν οι χάρτες. Οι περισσότερες εφαρμογές θα ειδοποιούν όταν είναι διαθέσιμη μια νέα ενημέρωση γραφήματος, γι’ αυτό φροντίστε να συνδέεστε τακτικά στο διαδίκτυο για να ελέγχετε καθεμία από τις περιοχές γραφήματος που έχετε λάβει. Αυτές οι ενημερώσεις περιλαμβάνονται στις ετήσιες συνδρομές, επομένως μετά την αρχική λήψη θα πρέπει να πληρώνετε ξανά ετησίως για περαιτέρω ενημερώσεις.

Χρησιμοποιήστε τα επίπεδα χαρτογράφησης για να αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες

Share With:
Rate This Article